Våra bästa tips

Hur vet jag om jag har hjärnskakning?

Om du har fått ett hårt slag eller smäll mot huvudet eller nackregionen finns det en risk att du drabbats av en hjärnskakning. Viktigt att komma ihåg är att det kan ske värre skador än hjärnskakningar och misstänker man en hjärnskada bör detta undersökas av en vårdgivare. Man ska inte ställa en diagnos på egen hand!

För att man ska misstänka en hjärnskakning krävs det i regel två saker:

  1. En smäll mot huvudet eller nackregionen.
  2. Symptom uppstår som tyder på en hjärnskakning.

Ibland kan det dock dröja ett tag efter olyckan innan symptomen uppstår. Vanligtvis uppstår symptomen direkt men det förekommer att det tar 1-2 dygn. Man behöver alltså inte bli slagen medvetslös för att det ska klassas som en hjärnskakning. Vissa personer har väldigt milda och diffusa symptom medan andra drabbas av en mer intensiv och tydlig symptombild.

 

Horisontell bildVertikal bild

Detta kan du göra själv

Tidigare var ett vanligt råd efter hjärnskakning att man skulle vila sig frisk. Vissa har till och med fått höra att man ska ligga i ett mörkt rum och att man inte får lov att anstränga sig varken mentalt eller fysiskt förrän man mår bra igen. Detta har tyvärr visat sig vara ett väldigt dåligt råd då det är många som i dagsläget lider av långvariga besvär efter hjärnskakning och som inte har fått adekvat hjälp.

  1. Diagnos! Man ska inte själv ställa diagnosen hjärnskakning. Det är viktigt att kunnig vårdpersonal undersöker dig om du misstänker att du drabbats av en hjärnskada efter en hård smäll mot huvudet. Vårdpersonalens jobb är att utesluta andra skador än just hjärnskakning. Har du däremot fått en korrekt diagnos kan du gå vidare till nästa steg.
  2. Efter en hjärnskakning ska man under de första 24-48 timmarna ta det ganska lugnt. Man får lov att sitta till bords och äta middag och det är okej att gå en sakta promenad runt kvarteret eller för den delen ligga i solstolen i trädgården. Man bör dock undvika eller begränsa sin skärmtid under de första två dygnen. Efter den tidsramen är det tillåtet att börja använda skärmar så mycket man själv behagar och klarar av.
  3. Redan efter ett dygn eller två kan man börja motionera och gå tillbaka till jobbet i den mån som symptomen tillåter. Vissa personer kommer att klara av att jobba och träna precis som vanligt i tidigt skede, men långt ifrån alla. En del behöver en långsammare och mer successiv återgång till arbetet och livet i stort. Stressa inte, men var inte heller rädd för att testa dig fram.
  4. Till skillnad från vad man tidigare har hört så är det inte alls farligt att utmana sig själv litegrann. Skulle du göra något mentalt eller fysiskt ansträngande som gör att du mår lite sämre efteråt så är det fortfarande inte farligt. Viktigt är bara att man inte pressar sig allt för mycket. Istället kan du använda dig av +1 regeln. Detta innebär att om dina symptom innan en aktivitet, exempelvis en promenad, ligger på en 3:a på en 10-gradig symptomskala. Då får dina symptom lov att stiga till en 4:a på skalan antingen under eller efter promenaden. Det viktigaste är att symptomen inte stiger allt för mycket utan att de sakteligen minskar en stund efter aktiviteten har avslutats.
  5. Inom den första månaden brukar majoriteten ha återhämtat sig helt från sin hjärnskakning. Försök vecka för vecka utmana dig med mer fysisk och mental aktivitet. Men gör det i din takt och stressa inte! Det är inget ovanligt att det ibland tar lite längre tid.

När måste man söka hjälp?

Har du drabbats av en hjärnskakning och lider av mycket besvär eller att du känner dig orolig? Om du inte blivit bättre eller kanske till och med känner dig sämre än tidigare? Då kan det vara bra att bli undersökt för att få hjälp och rådgivning gällande dina symptom.

Det finns många anledningar till att man drabbas av långvariga besvär, men i de allra flesta fall går det att utreda vad man behöver göra för att må bättre igen.

De flesta av våra patienter är privatpersoner eller idrottare som drabbats av hjärnskakning och som lidit av besvär efter detta i månader eller år. Det är inte ovanligt att våra patienter är sjukskrivna på grund av sina besvär och har en väldigt komplex symptombild. Rådgivning i ett tidigt skede kan påskynda återhämtningen och förbättra måendet hos de som drabbats av hjärnskakning.

Önskar du boka tid?

För att boka tid på mottagningen kan du enkelt skicka in en egenremiss till oss.

Skriv en egenremiss